Categories
Windows 10

winlogon.exe Апликација за пријавување на Windows

winlogon.exe Апликација за пријавување на Windows е процес одговорен за започнување на сесијата и одјавување на лозинката на корисникот. Фајлот winlgon.exe секогаш се наоѓа во C: \ Windows \ System32.

Процесот winlogon.exe е класифициран како “не убиен”. Не може да се избрише од списокот на извршни програми, на пример, со “Менаџер на задачи”. Но, тоа може да се направи со помош на специјализиран софтвер, на пример, – алатка “Процес Explorer”. За да ја “слемувате” оваа услуга програмски, не е доволно да го користите API на највисоко ниво. Ова бара добивање привилегии на ниво на кернел, што во голема мера го отежнува програмирањето на таквата задача.

winlogon.exe Апликација за пријавување на Windows
winlogon.exe Апликација за пријавување на Windows

Процесот на Windows Logon исто така ја следи активноста на тастатурата и глувчето, е одговорен за заклучување на вашиот компјутер и за стартување на скринсејвери по период на неактивност.

Ова е познато како “Безбедна секвенца за внимание”, и затоа некои компјутери може да бидат конфигурирани да бараат од вас да притиснете Ctrl + Alt + Delete пред да се пријавите. Ctrl + Alt + Избришете комбинација на кратенки на тастатурата секогаш се фаќаат со winlogon.exe, што гарантира дека се пријавувате на безбедна работна површина, каде што другите програми не можат да ја следат лозинката што ја пишувате или да се имитира дијалог за пријавување.

Така, winlogon.exe постојано треба да продолжува да работи во заднина, што е многу важен дел од процесот на авторизација во Windows. На веб-страницата на Microsoft, можете да најдете подетална техничка листа на можностите на процесот Winlogon

Ако оваа датотека се најде во било кој друг директориум, таа веднаш треба да биде избришана. Во моментов, повеќе од сто вируси се познати (на пример, W32.Neveg.A@mm, Spyware.CMKeyLogger, W32 / Netsky-D и многу други) кои го користат името winlogon.exe за да го сокријат своето присуство во системот.

Високото ниво на користење на ресурсите на вашиот компјутер (процесор или меморија) за процесот winlogon.exe е индиректен знак дека нешто не е во ред со него. Овој процес не треба да користи многу процесорски или RAM-ресурси во нормални ситуации.
Во такви случаи, извршете целосно скенирање на системот со користење на вашиот антивирусен софтвер.

Во Winx64 системот може да се нарече winlogon.exe Апликација за пријавување на Windows (32-битови).

Грешки кои можете да ги исполните
 • Windows не може да се поврзе со услугата %s. Проблемот ги спречува стандардните корисници да се пријават.
  Како административен корисник, можете да го прегледате системскиот дневник за настани, за детали зошто услугата не одговори.
 • Не успеа поврзувањето со услуга на Windows
 • Услугата на %s не успеа да се пријави.
 • Почекајте %s
 • Кликнете овде за да го проверите статусот на вашите мрежни двигатели.
 • Не може повторно да се поврзат сите мрежни податочни единици
 • %s\%s го одби вашето барање за исклучување на врската.
 • Процесот за пријавување не беше во можност да ги прикаже безбедносните опции и опциите за пријавување кога беше притиснато Ctrl+Alt+Delete. Ако Windows не одговори, притиснете Esc или престартувајте го компјутерот со користење на прекинувачот.
 • Прикажувањето на безбедносните опции и опциите за исклучување не успеа
 • За да ја промените лозинката, притиснете CTRL+ALT+END и потоа кликнете „Промени лозинка“.

See original version: winlogon.exe Windows Logon Application

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *